Başta ebeveynler olmak üzere sağlıklı beslenme konusunda hassas kişiler arasında oldum olası “Sebzeleri pişmiş mi yoksa çiğ mi tüketmek daha sağlıklıdır” tartışması vardır. Beslenme uzmanları bakın bu hususta neler söylüyor:
Vücudumuz besinleri çiğ ve pişmiş sebzelerde farklı yollardan alır. Isı yiyeceklerin kimyasal bileşimini etkiler ve bu bazen iyi yönde olur. Çiğ sebze yemek vücuda yüksek düzeyde C ve B9 vitamini sağlar. Bunlar antioksidan etkileriyle vücudu oksidatif strese karşı korur. Tabii beraberinde sebzelerin pişirilmesi bazı vitamin ve minerallerin emilimini de artırmaktadır.
Peki, hangi sebzeler çiğ veya pişmiş tüketilmeli?
1. Brokoli: Brokoliyi besin içeriğinden, özellikle C vitamininden optimal yarar sağlamak için çiğ tüketmekte fayda vardır. Ancak çiğ yendiğinde dokunuyorsa sebzeyi 5 ila 7 dakika buharda pişirerek tüketebiliriz.
2. Kuşkonmaz: Bu sebze likopen adlı antioksidan açısından oldukça zengindir. Likopen biraz yağla ısıtıldığında emilimi artar.
3. Karnabahar: Brokoli gibi çiğ yendiğinde C vitamini, B1 vitamini ve protein sağlar. Bu nedenle sebzenin buharda az miktarda pişirilmesi tavsiye edilir.
4. Havuç: Çiğ havuçtan daha fazla C vitamini alırız, ancak pişmiş havuçtan da yüksek oranda beta karoten alırız. Beta karoten, vücutta mukoza ve bağışıklık için önemli olan A vitaminine dönüşür. Bu nedenle C vitamini alabileceğimiz daha fazla sayıda sebze bulunduğundan havucu pişmiş tercih edebiliriz.
5. Soğan: Soğanın içerdiği B vitaminleri ve glutatyon üretimi için gereken kükürtlü içeriklerden en fazla yararı çiğ olarak yediğimizde elde edebiliriz.
6. Mantar: Potasyum, çinko, magnezyum deposu olan mantardan pişirilince iki kat daha fazla yarar sağlarız.
7. Kıvırcık lahana (kale): Bu yeşil yapraklı sebze, çiğ tüketildiğinde B vitaminleri ve mineraller içerdiği gibi günlük C vitamini ihtiyacımızı da tek başına karşılar.
8. Ispanak: Yeşil yapraklı sebzeleri nasıl yersek yiyelim faydalıdır. Ama ıspanağı pişirirsek içerdiği kalsiyum ve demirden daha fazla yararlanabiliriz.
9. Tatlı patates: Pişirildiği takdirde bu sebzenin zengin potasyum ve beta karoten içeriğinden maksimum düzeyde faydalanılabilinir.
10. Kabak: Magnezyum, kalsiyum ve potasyum içeren kabağın buğuda ve az pişirilmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca diyetlerin kalorisi az, besin değeri yüksek sebzesinin kabuğunu soymadan pişirdiğimiz takdirde etkisi daha da fazla oluyor.
👌👌👌👏🍀💥