Sonbahardan itibaren kış sonuna kadar sofralarımızı hem tatlı, hem tuzlu yemeklerde lezzetlendiren bal kabağı, aynı zamanda bir sağlık deposu. Bal kabağı, aslında bilimsel olarak bir meyve olmasına rağmen besin değerleri açısından sebzelere daha çok benzer.
Bal kabağının yararlarını KADINCA.eu okurları için derledik:
1. Özellikle A vitamini açısından çok zengindir. Vücudumuzun A vitaminine dönüştürdüğü beta-karoten kaynağıdır. Bir bardak pişmiş bal kabağı vücudumuzun günlük A vitamini ihtiyacının tamamını karşılar.
2. Yüksek antioksidan içeriği kronik hastalık riskini azaltır. Hücrelerimizi serbest radikallerin tahribatından koruyan alfa-karoten, beta-karoten gibi antioksidanlar içerir.
3. Bağışıklığı destekleyen vitaminler barındırır. Bu açıdan A ve C vitaminlerinden zengindir. Ayrıca içerdiği E vitamini, demir ve folat da bağışıklığı güçlendirir.
4. Göz sağlığı için önemli olan A vitamini, lutein ve zeaksantin içerir. Bu maddeler yaşa bağlı görme kaybına karşı koruyucudur.
5. Besin yoğunluğu ve düşük kalorisiyle kilo vermeyi destekler. Bir bardak kadar bal kabağının (245 gr) kalorisi 50’nin altındadır. Ayrıca bol lif içerdiği için tok tutucudur.
6. Antioksidan içeriği kanser riskini azaltabilir. Bal kabağındaki antioksidan karetenoidlerin kanser riskini azalttığı gözlemlenmiştir.
7. Potasyum, C vitamini ve lif içeriği ile kalp dostudur.
8. Cilt sağlığına iyi gelen bileşikler içerir. Beta-karoten doğal bir güneş koruyucudur. C, E vitaminleri, lutein ve zeaksantin cilt sağlığını, elastikiyetini destekler.
9. Kolaylıkla beslenmeye katılabilir. Çorbası, püresi, tatlısı yapılabilir. Fırında pişirilebilir.
Dikkat: Bal kabağının idrar boşaltıcı etkisinden ötürü lityum kullananların dikkatli olması gerekir, çünkü yan etkileri olabilir.
Özlem Coşkun – KADINCA.TV – 08.12.2021 – 19:00
Kaynak: healthline.com
İlk yorum yapan olun