BERLİN, TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN 99. YILINI KUTLADI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99. yılında, Berlin’de de çok sayıda etkinlik ve kutlama yapıldı. Kutlamaların ilk adresi Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’ndeydi. Katılımın oldukça yoğun olduğu kutlamada davetliler, müzik dinletisi, resim sergisi ve defileyle hoşça vakit geçirdiler. Özellikle Samsun Olgunlaşma Enstitüsü’nün ürettiği Selçuklulardan Osmanlılara oradan da Cumhuriyet dönemine uzanan tarihi ve geleneksel kıyafetler göz doldurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajıyla başlayan Cumhuriyet resepsiyonunda bir konuşma yapan Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Türkiye’nin bölgesindeki önemine dikkat çekerek, Türkiye Almanya ilişkilerinin eşit göz hizasında devam etmesi gerektiğini vurguladı. Başar Şen: “Yalnızca Karadeniz değil, yakın coğrafyamızda yaşanan diğer bölgesel meseleler karşısında da Almanya ile olan diyaloğumuzun devamı önemlidir. Özellikle Ege ve Doğu Akdeniz meseleleri konusunda, bu diyaloğun müttefiklik ruhuyla, uluslararası hukuka uygun, eşit ve adil bir düzlemde yürütülmesi elzemdir.” dedi.

“Güçlü adımlar, güçlü kadınlar”

Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle sergilenen ressam Derya Yıldız ve Çağlar Tağcı’nın resimleri resepsiyonun konuklarınca büyük beğeni topladı. Ağırlıklı olarak kadın figürleri çizen Derya Yıldız, KADINCA.eu’ya resimlerindeki çağdaş Cumhuriyet kadınlarını anlattı.

Derya yıldız, “Aslında Anadolu kadınını çalışıyorum. Bu kadın bale de yapıyor, müzik de, her ne yaparsa güçlü bir şekilde yapıyor. Onun için mottom güçlü adımlar, güçlü kadınlar ve bu hiç kuşkusuz Cumhuriyet’in onlara sunduğu kazanımlar sayesinde olmuştur.” dedi. Yıldız, bu motto çerçevesinde kadını anlatırken kullandığı renklerin de güçlü ve çarpıcı renkler olduğunun altını çizdi.

Cumhuriyet Bayramı, Atatürkçü Düşünce Derneği Berlin-Brandenburg çatısı altında da kutlandı. “Yeniden Atatürk Cumhuriyeti için Cumhuriyetimizin 99. Yılı kutlu olsun” sloganını taşıyan etkinliğe CHP eski İstanbul milletvekili Prof. Dr. Nur Serter konuşmacı olarak katıldı.

Kutlamaların bir diğer adresi de CHP Berlin’in düzenlediği Cumhuriyet Balosuydu. Eski Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın’ın onur konuğu olduğu balo, Cumhuriyet ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarına saygı duruşu ve İstiklal marşıyla başladı. Ardından CHP Berlin Başkanı Kenan Kolat ve Murat Karayalçın Cumhuriyet’in ilanından bu yana Türkiye’nin demokratikleşme sürecini değerlendirdi.

Katılımın yoğun olduğu baloda CHP’li kadınlar ağırlıklı olarak kırmızı ve beyaz elbiseler tercih ettiler. Özellikle Berlin Çorumlular Derneği Eş Başkan Nezaket Kirazlı’nın 2002’de kapatılan ve Cumhuriyet’in önemli kuruluşlarından biri olan Sümerbank’ın ürettiği basmalardan yapılmış kırmızı elbisesi dikkat çekti.

“Bölgemizdeki kadın hareketinin ilk kıvılcımı Türkiye Cumhuriyeti’dir”

Kadınların elbiseleri ve coşkusuyla renk kattığı etkinlikte eski dışişleri bakanı Karayalçın, KADINCA.eu’ya Cumhuriyet ve kadınları değerlendirdi. Murat Karayalçın, Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Türk kadınının başta seçme ve seçilme hakkı olmak üzere çok sayıda siyasi hak kazandığını ama bu hakların toplumsal düzleme yeterince yayılamadığını dile getirdi. Bununla birlikte Karayalçın, son zamanlarda gerek Türkiye’de gerek Ortadoğu’da kadınların hak arayışında öncü olduklarını belirterek, yeni bir dönemin eşiğinde olunduğunu savundu. Bu bağlamda İran’da Mahsa Amini’nin ölümü sonrası başlayan gösterilerde sıkça kullanılan “Kadın, Yaşam, Özgürlük” sloganının tüm topluma yayılarak, insan hakları savunmasına dönüştüğüne dikkat çeken Murat Karayalçın sözlerini şöyle sürdürdü: “İranlı kadınlar tüm dünyaya gösterdi ki, kadın hareketi insan haklarına uzanan ilk adımdır!”

Eski dışişleri bakanı ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin Ortadoğu’ya ilham verdiğini de vurgulayarak, “Aslına bakılırsa, bölgemizdeki kadın hareketinin ilk kıvılcımı, Anadolu’da kurulan Türkiye Cumhuriyeti’dir” dedi.

Özlem Coşkun – KADINCA.TV – 02.11.2022 – 23:00
Fotoğraflar: Hüseyin İşlek, Şükrü Tokay / SES, Aysel Şahin ve AYPA.TV

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*