HİÇ BİR ŞEY İÇİMİZDEN 23 NİSAN NEŞESİNİ ALAMAZ

Almanya’nın başkenti Berlin, belki de Ankara’dan sonra “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”nın en coşkulu kutlandığı şehirlerden biriydi. Özellikle 2000’li yılların başında kentin sembol yapılarını da içine alan dev kutlamalar yapılır ve Almanya Federal Meclisi “Bundestag”da ve hatta Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda 23 Nisan Uluslararası Çocuk Parlamentosu kurulurdu.
Ancak son zamanlarda ekonomik desteklerin azalması başta olmak üzere, çeşitli nedenlerden ötürü bu etkinlikler giderek azaldı.

Takvimler 23 Nisan 2020’yi gösterdiğinde ise Corona virüsle mücadele kapsamında 23 Nisan kutlamaları, dünyanın hiç bir yerinde yapılamadı. Üstelik bu yıl, 23 Nisan’ın yani Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100. yıldönümü…

100. yılda tarihe not düşmek

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) Berlin Teşkilatı, 23 Nisan’ın 100. yılında tarihe bir not düşmek adına, Berlin Brandenburg Kapısı’nda Korona nedeniyle katılımın 10 kişi ile sınırlı tutulduğu bir buluşma gerçekleştirdi. Bu etkinlik elbette kurallara uygun bir şekilde yapıldı: Uzun uğraşlardan sonra polisten özel istisna izni alındı, 1,5 metrelik fiziki mesafe korundu ve isteyen maske taktı.
“23 Nisan Uluslararası Çocuk Parlamentosu”nun mimarı ve ATGB Berlin Temsilcisi duayen gazeteci Ali Yıldırım’ın girişimiyle yapılan “23 Nisan” etkinliğine ATGB’li gazeteciler ve 23 Nisan neşesini içinde taşıyan her yaş grubundan Berlinli katıldı. Etkinlikte geleneksel “23 Nisan Çocuk Parlamentosu”nun tarihi pankartı bu senenin Sanal Çocuk Parlamentosu Başkanı Ada Coşkun tarafından açıldı, fotoğraflar çekildi ve açıklamalar yapıldı. Etkinliğin en genç katılımcısı Ada Coşkun KADINCA.eu’nun mikrofonlarına 23 Nisan ile ilgili şunları söyledi: “Hiçbir şey içimizden 23 Nisan neşesini alamaz. 23 Nisan benim için önce çocuk bayramı demek, baharın gelişinin mutluğu ve elbette Atatürk demek.”

“Tutuklu gazeteciler derhal serbest bırakılsın”

ATGB Berlin Temsilcisi Ali Yıldırım da TBMM’nin açılısının 100. yılını kutladı ve meslek örgütü ATGB’nin hassas konularından biri olan Türkiye’deki tutuklu gazetecilerin durumuna dikkat çekti. Yıldırım, Corona nedeniyle Türkiye’de cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü 90 bin kişiye tahliye yolunun açıldığını ancak mesleğini ifa etmek dışında çabası olmayan pek çok gazetecinin hala tutuklu olduğunu söyledi. Ali Yıldırım “Bu vesileyle ATGB Berlin olarak Türkiye’de cezaevlerinde hukuksuz bir şekilde tutulan meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz ve Atatürk ve devrimci arkadaşlarının başlattığı Türkiye’nin kuruluş ayarlarına, parlamenter demokratik sisteme geri dönmesini talep ediyoruz” dedi.

Özlem Coşkun – KADINCA.eu – 23.04.2020 – 22:00
Fotoğraflar: Hüseyin İşlek, Münir Bağrıaçık, Sadık Karslı, Halime Merdler, Mehmet Dedeoğlu/DedePress ve AYPA

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*