Fethi Şan, Hospiz İpek’in Türk kökenli, Sivas Gemerek’li birinci kuşak misafirlerinden. KADINCA.eu olarak onu ziyaret ettiğimizde çocuklarıyla birlikte Hospiz’in bahçesinde oturmuş, sohbet ediyordu. Biz de sohbete katıldık. 1969’da Berlin’e işçi olarak gelen Fethi bey, Sarotti çikolata fabrikasında çalışmış, mide rahatsızlığı ve akciğer kanserine yakalandıktan sonra hastalığının ilerleyen aşamasında doktorunun tavsiyesiyle Hospiz İpek’e gelmiş.
Ona hospizde refakat eden kızı Mediha Mcderemott, iki tane farklı hospizi gezdikten sonra Hospiz İpek’te karar kıldıklarını şu sözlerle anlattı: “Diğerleri de iyiydi, ancak burada Türkçe konuşan elemanlar var. Her ne kadar öbür hospizler mesafe olarak bize daha yakın olsa da, biz Hospiz İpek’i tercih ettik. Babam isteklerini, ihtiyaçlarını rahat anlatsın istedik. Gerçekten de öyle oldu, son derece memnunuz!”
Mediha Mcderemott ayrıca hospizlerle ilgili düşüncelerini de paylaştı bizimle. Türk kökenli ailelerin hospiz hizmetlerini yeterince iyi tanımadığını belirten Fethi beyin kızı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hastalığın bu safhasında babamın ilaçları sürekli değişiyor. Her zaman doktoruna ulaşamayabiliyoruz. Hospizte kontrol altında, acil müdehale edilebiliyor, ağrılarını hemen dindirebiliyoruz. Evde olduğumuzda hastaneye kaldırılıyor ve müdehale edilinceye kadar ciddi hırpalanıyor. Ayrıca hastanedeyken istediğimizde onun yanına gidemiyoruz. Buradaysa her zaman ziyaret mümkün, hatta ben yanında kalıyorum.”
“Keşke daha fazla Türk kökenli hasta ve aileleri hospiz hizmetlerinden yararlansa!” diyen Mediha Mcderemott, kültürleri gözeten bir konseptle böylesi bir hospiz açtığı için Hospiz İpek’in kurucusu Nare Yeşilyurt’a teşekkür etti.
Fethi bey de kendisi gibi Sivaslı olan Nare Yeşilyurt’tan gurur duyduğunu belirterek, “Bizden birinin bizi gözeten bir yer açması beni çok mutlu etti. Burası hastaneler gibi donuk, soğuk bir yer değil. Candan, insancıl, umut ve samimiyet dolu!” dedi.
Özlem Coşkun – KADINCA.TV – 07.07.2022 – 20:00
Fotoğraflar: AYPA.TV
İlk yorum yapan olun