SANDALYE YOGASIYLA HIZLI BEDENSEL VE ZİHİNSEL CANLANMA

Tüm dünya pandeminin ikinci dalgasını yaşarken, günlük hayatımızda yan yana geldiğimiz pek çok aktivite de rafa kalktı, başta sanatsal ve kültürel faaliyetler, spor ve yoga çalışmaları olmak üzere. Üstelik bazı yerlerde sokağa çıkma yasakları ilan edildi. Hayatlarımız yeniden evlere sığmaya başladı. İşlerimizi, okullarımızı ve pek tabii ki, yoga derslerimizi online yürütür olduk. Bu da bize işlerimizi kompakt ve pratik yollarla halletme prensibini öğretiyor. İşte sandalye yogası da bu yollardan biri. Evlerimizde ev işleri, çocuklar ve büro işlerini aynı anda planlarken 10-15 dakika içinde yapacağımız sandalye yogasıyla bedenimizi ve zihnimizi canlandırabiliriz.

Sandalye yogası, aslında kısıtlı imkanlar (bedensel, yer, zaman vs.) nedeniyle yoganın derin etkilerinden yararlanamayanlar için tasarlanmıştır.
Sandalye yogası, yoga hareketlerinin sandalyede otururken yapılabilecek hale uyarlanmış şeklidir.

Hareketleri yapmak için bağdaş kurmamıza veya yere uzanmamıza gerek olmayan bu uygulamada ayrıca özel ekipmanlara da ihtiyacımız yok, sadece sandalyede oturarak yoganın sağlığa nasıl etki ettiğini keşfedeceğiz.

Uygulama nasıl olacak?

Uygulamaya gözlerimiz kapalı kısa bir gevşeme ile başlayıp nefes çalışması (pranayama) ile devam ediyoruz. Söz konusu nefes çalışması, basit karın, yani diyafram nefesi şeklinde olabilir. Dört posta karın nefesi al, nefesini tut, içinden dörde kadar say ve ağır ağır dört posta şeklinde nefesi ver. Bunu üç kez tekrarla, böylece zihnini sakinleştirmiş ve nefesini açmış olacaksın.

1.) Hareketlere geçmeden önce dikkat edilmesi gereken nokta, sırtımızın sandalyeye dayanmamasıdır. Bunun için sandalyenin ön kısmına, omurgamız dik, dengeli bir şekilde oturalım. Önce boynumuzu çalıştırmak için, nefes alarak başımızı sağa çevirelim, nefes verirken ortaya sonra nefes alarak sola getirelim.

2.) Bunu beş posta yaptıktan sonra başımızı soldan başlayarak dairesel hareketlerle çevirelim. Başımızla tam daire yaptığımız bu harekette de nefes alışverişine dikkat edelim ve hareketi yine beş postada tamamlayalım.

3.) Ardından boyun ve omuzda oldukça etkili olan bir hareketi yapmak için sağ elimizi başımızın üstüne koyalım, sol kolumuzu da yana düz bir şekilde uzatalım. Başımız sağ kolun ağırlığıyla sağa düşerken, sol kolumuzu da sanki parmaklarımızla bir şeye dokunacakmışçasına sola doğru gerelim. Bu esnada gözlerimiz kapalı beş derin nefes alalım ve hareketten çıkarak, aynı şeyi diğer tarafa yani sola da uygulayalım.

4.) Sırtta ve omuzlardaki blokajları açmada kullanılan bir diğer harekete geçelim. Kolları çapraz bir şekilde üst üste koyarak elleri birleştirelim ve nefes alarak kolları yukarı doğru çekelim. Nefes verirken kolları aşağıya indirelim. İlgili hareketi de beş nefes tekrarlayalım.

5.) Şimdi bel bölgesine geçebiliriz. Önce sol el sağ dizin üstünde ve bedeni sağa doğru çeviriyoruz, bu esnada sağ eli koltuğun arkalığına dayıyoruz. Başımız sağ omuzun üstünden bakıyor. Bu pozisyonda beş nefes kalıyoruz. Ardından aynı hareketi yine beş nefeste diğer tarafa, yani sola uyguluyoruz.

6.) Son olarak, kalçayı ve pelvis bölgesini açmak için sağ ayağımızı sol dizimizin üstüne koyuyoruz. Boşlukta ve sol bacağın üstünde bulunan sağ bacağımıza, kollarımız vasıtasıyla üst bedenimizin ağırlığını bırakıyoruz. Bu pozisyonda beş nefes kalıyoruz. Eğer yeterince esneksek ve hareketin etkilerini artırmak istiyorsak, kollarımızı yere kadar indirebiliriz. Aynı şekilde beş derin nefesi unutmuyoruz. Ardından hareketi sol tarafa da uygulayarak yoga çalışmasını tamamlıyoruz.

Özlem Coşkun – KADINCA.TV – 08.12.2020 – 19:00

2 Comments

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*