BÜTÜN VÜCUDU ÇALIŞTIRAN SARVANGASANA – OMUZ DURUŞU

Sanskritçe “sarva” bütün, hepsi, “anga” ise uzuv anlamına gelir. Her ne kadar literatürde omuz duruşu veya bizde mum duruşu gibi isimlerle bilinse de aslında Sanskritçe kelime anlamı olarak “bütün uzuvlar” demektir. Şaşırtıcı değil hatta çok da anlamlı, zira bütün uzuvlarımız ters yüz olur, yetmezmiş gibi dolaşımımız ters yüz olur.

Sırt üstü pozlar arasında yer alır. Ters duruşlardan biridir.

Pozun uygulamasında, sırt üstü uzanılır, matın üzerine bir battaniye serilebilir. Boyun ve omurga hizalandıktan sonra, ayaklar bir arada olacak şekilde, ya eller kalçaların yanında yerde tutularak ve karın kaslarını kullanarak yavaş yavaş bacaklar kaldırılır, ya da üst bedeni sarsmadan ayaklardan kuvvet alarak minik bir yuvarlanma hareketi ile bacaklar kaldırılır (karın kaslarınız güçlü değilse, başlangıç seviyesindeyseniz ikinci yöntem daha kolay olacaktır, ancak ilkini denemekten de zarar gelmez).
Bacakları tamamen kaldırmadan önce, kolları dirsekten bükerek ellerinizi belinizin altına yerleştirin. Mümkün oldukça sırtınıza, kulunçlarınıza doğru ve mümkün oldukça dirsekler birbirine yakın yerleşmelidir, dirsekler omuzlarınızın genişliğinde olmalıdır.
Sonrasında ellerinizden destek alarak bedeninizi çenenize doğru nazikçe iterek sırtınızı kalçalarınızı ve bacaklarınızı hizaya getirin. Yüz, boyun, ense rahat, nefesler normal akışında, kalabildiğiniz kadar bu pozda kalın. Önerilen süre bir dakikadır.

Pozdan çıkarken, yine çok nazikçe, gerekirse dizlerinizi bükerek, yüzünüze doğru yanaştırdıktan sonra, yavaş yavaş karın kasları yardımı ve yine yere yerleştirdiğiniz ellerinizden destek alarak bütün bedeni yere indirin.

Sarvangasananın faydaları:

– Çene boğaza baskı uyguladığı için boğaz bölgesindeki tiroid bezi etkilenir ve düzenlenir. Tiroid, diğer tüm bezlerin düzenlemesiyle ilişkili olduğu için, hormonsal sistem içerisinde en önemli bez sayılabilir. Larenksin yanında kelebek şeklinde, boğazın ön tarafında bulunan bir bezdir.
– Çenenin, boğazın alt kısmına baskı uygulaması aynı zamanda paratiroid bezini de uyararak çalışmasını düzenler.
– Paratiroid kan ve dokulardaki kalsiyum miktarının doğru seviyede korunmasına yardımcı olur.
– Omurgadaki kan miktarını dengeleyerek omurgayı ciddi oranda besler. Omurga güçlü ve elastik kalır.
– Bedenin ters duruşu nedeniyle, kanın alt uzuvlarda durgunlaşmasına izin verilmez. Bu durgunlaşma genellikle çatlak kılcal damarlar sebebiyle ya da dolaşım sisteminin gücünü kaybetmesinden kaynaklanır. Omuz duruşu, kanın yeniden dolaşmasını sağlar. Bu nedenle tüm gün boyu ayakta olan ve varis oluşumuna meyilli kişiler için çok iyi bir güçlendiricidir.
– Kalp atışını, kalp kasılımını ve kan basıncını kontrol eder.
– Zihinsel tembelliği uzak tutar.
– Uykusuzluğa ve depresyona iyi gelir.

Dikkat edilmesi gerekenler

Omuz duruşunu, tiroid bezi büyümesine sahip, omurgasında disk kayması olan, yüksek tansiyonu olup kalp rahasızlığı yaşayan kişiler uygulamamalıdır. Mensturasyon döneminde ve hamileliğin ilerleyen safhalarında kaçınılmalıdır.

Omurgayı uzatan HALASANA – SABAN POZU

Sarvangasanayı, onu tamamlayan Halasana yani saban pozu takip eder. Omuz duruşundayken boynunuzun rahat olduğu aşamaya kadar ayaklarınızın arkanıza doğru düşmesine izin verin.
Yerde ellerinizi birleştirin ve aynı anda omuzlarınızı altınıza doğru hareket ettirin. Kollarınızla yere sıkıca basın ve topuklarınızı uzatın. Bu pozisyonda en az üç derin nefes alın.
Eğer pozda rahatsanız kolları bacakların aksi yönüne yerleştirin, elleri yerde kenetleyerek yere ivme uygulayın. Bu, omurganın tamamen esnemesini sağlar. Parmakların kenedini her seferinde değiştirin. Önce sağ el başparmağı yere değsin ve bu şekilde bir dakika kalın. Bu, omuzlarda, dirseklerde ve el bileklerinde uyumlu bir gelişim ve esneklik sağlayacaktır. Başlarda elleri kenetlemek zor olacaktır. Bahsedilen pozların pratik edilmesiyle, parmaklar rahatça birbirine kenetlenir hale gelir.

Hareket içinde belli seviyelere ulaştıktan sonra farklı varyasyonlarını da deneyebilirsiniz.

Halasanasın yararları: Omuz duruşununki gibi, ancak daha yoğun bir şekilde, dolaşım, solunum, sindirim, üreme, sinir ve endokrin sistemlerini dengeler.
Omurgayı uzatır ve duruşu düzeltir.
Zihni yatıştırır, duygusal ve ruhsal gerginliklerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Paratiroid bezini etkileyerek, kemiklerin normal gelişim ve yenilenme sürecine katkıda bulunur.

PADMASARVANGASANA ile uykusuzluğa çare bulun

Eğer omuz ve saban duruşlarında uzun süre kalabiliyor ve boyun-omuz dengesinde ileri bir seviyeye geldiyseniz, lotus oturuşuyla omuz duruşunu da deneyebilirsiniz. Sanskritçe ismi “padmasarvangasana”dır.

Faydaları:

Timüs bezi ve bağışıklık sistemi canlanmaktadır. Oksijenle zenginleşmiş kan beyne akmakta ve beyindeki toksinler yıkanıp atılmaktadır.
Zihin sakinleşmekte, zihinsel ve duygusal gerilim, korku ve baş ağrıları giderilmektedir.
Psikolojik rahatsızlıklar geçmekte, dinginlik ve rahatlama kazanılmaktadır.
Paratiroid bezi uyarılmakta ve fonksiyonları düzenlenmektedir. Böylece, kemiklerin sağlıklı gelişimi, yenilenmesi ve kireçlenmenin önlenmesi sağlanmaktadır.

Özlem Coşkun – KADINCA.eu – 21.07.2019 – 22:00

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*